Suomalainen Afrikka-politiikka edistää suhteita ja kaupankäyntiä

Suomi on viime vuosina panostanut hyviin suhteisiin Afrikan valtioiden kanssa. Suomen Afrikka-strategia on laadittu ulkoministeriön pätevän johdon alaisuudessa. Afrikan manner ei ole enää yksinäinen paikka jossakin kaukana, vaan se on noussut arvoon arvaamattomaan sekä Euroopan että Amerikan mantereen ohella. Voidaan siis sanoa, että Afrikka on ottanut tukevia askeleita sekä taloudessa että maailmanpolitiikassa. Kasvaneet Afrikan markkinat ovat nykyään Suomelle yhä potentiaalisempia kauppakumppaneita.

Suomi on jo kauan toiminut menestyksekkäässä yhteistyössä eteläpuolisten Afrikan maiden kanssa. Julkisen kehitysyhteistyön tarkoitus on ollut auttaa Afrikan maita “jaloilleen”, eli edistämään hyvinvointia ja taloudellista kehitystä.

Mikä on Afrikka-strategian tarkoitus?

Suomi pyrkii taitavasti laaditun Afrika-strategian avulla monipuolistamaan ja laajentamaan Suomen ja Afrikan välisiä suhteita. Erityisesti Etelä-Afrikan maat ovat Suomen nykyisiä kauppakumppaneita, joihin viedään kaikkea tarpeellista kaurasta elektroniikkaan. Tällä hetkellä Etelä-Afrikassa toimii 150 suomalaista yritystä, joiden joukossa ovat muun muassa Outotec, Metso Minerals, Wärtsilä, Huhtamäki ja Kemira. Merkittäviä yhtiöitä, joiden halukkuus panostaa Afrikkaan on kiinnostanut monia eri alojen yrityksiä eri puolilla maailmaa.

Eräs Suomea läheisesti kiinnostava seikka on, että EU ja muutamat Etelä-Afrikan maat, kuten Botswana, Lesotho, Namibia, Mosambik ja Swazimaa ovat solmineet keskenään merkittävän talouskumppanisopimuksen.

Kaupan lisäksi kulttuuria

Afrikka-strategian yhtenä ylpeänä tarkoituksena on myös kulttuurillinen yhteistyö Suomen ja Etelä-Afrikan maiden välillä. Kulttuurivaihto Suomen ja Etelä-Afrikan maiden välillä on jo pitkään ollut aktiivista ja hedelmällistä. Hyvänä esimerkkinä toimii Helsingin ja Kapkaupungin välinen kulttuurillinen yhteistyö. Kapkaupunki valittiin vuoden 2014 muotoilupääkaupungiksi, jossa vuoden 2012 muotoilupääkaupunki Helsinki ja Aalto-yliopisto olivat aktiivisesti mukana. Muotoilupääkaupungin arvonimen Kapkaupungille myönsi kansainvälisesti arvostettu muotoiluorganisaatio International Council of Societies of Industrial Design.

Etelä-Afrikka on Suomea ja suomalaisuutta lähempänä kuin moni huomaakaan. Tiesitkö, että eteläisessä Afrikassa asuu vakituisesti noin 400 suomalaista henkilöä. Etelä-Afrikka on yksi maailman menestyvimmistä valtioista, jonka tavoitteena kaksinkertaistua jo aivan lähitulevaisuudessa. Etelä-Afrikassa on paljon nuoria ja koulutettuja henkilöitä, joten potentiaali menestyä on todella valtava.

Suomi haluaa painottaa erityisesti poliittisten ja taloudellisten suhteiden merkitystä lähivuosina ja mikäs sen parempaa, sillä Suomella on jo nykyään useita erilaisia voimassa olevia sopimuksia Etelä-Amerikan maiden kanssa. Sopimuksista erittäin merkittäviä ovat muun muassa Sopimus kauppa-alusten mittakirjojen tunnustamisesta 25/1964, 12.06.1964 ja Sopimus sijoitusten edistämisestä ja vastavuoroisesta suojaamisesta 7-8/2001, 14.09.1998.

mts_schema