Kansalaisvapaudet ja internet ovat uusi ilmiö

 

Vuonna 1948 solmittu YK:n ihmisoikeusjulistus on yksi tärkeimpiä ja laajimpia maailmanlaajuisia sopimuksia. Sen tarkoituksena on ollut alusta asti turvata jokaiselle ihmisille perusoikeudet huolimatta taustasta. Ihmisoikeudet eli kansalaisoikeudet eivät kuitenkaan toteudu jokaisessa maassa yhtä hyvin, erilaiset konfliktit, taloudelliset ongelmat ja ihmisoikeusloukkaukset ovat monilla alueilla arkipäivää.

Eleanor_Roosevelt_and_Human_Rights_DeclarationKansainvälisessä vertailussa Suomi pärjää hyvin ihmisoikeuksien toteutumisen suhteen. Ihmisoikeudet ja niiden toteutumisen seuranta kuuluu olennaisesti kansakunnan perustaan. Suomalaisille on itsestään selvää saada äänestää, vaikuttaa, ilmaista oma mielipide ja tuoda esiin epäkohtia. Suuressa osaa maailman maita kansalaisoikeudet eivät kuitenkaan toteudu. Olemme saaneet seurata viime vuosina ihmisoikeuksien romahtamista sota-alueilla kuten Ukrainassa ja Syyriassa; kansallisten heräämisten tukahduttamista Arabia kevään aallossa ja pakolaisten kohtelun nostattamaa tunnemyrskyä ympäri Eurooppaa. Taloudellisesti hankala tilanne on ajanut monia suomalaisia leipäjonoon ja säästökuuri on iskenyt palveluihin, jotka on totuttu ottamaan itsestäänselvyytenä. Kansalaisvapaudet ovat saaneet kolahduksen käytännössä ja omiin arvoihin on monelle tullut särö.

Internetin vapaus ja vastuu

Internet on niin laaja osa arkeamme että ihmisoikeuksien toteutuminen ja puute näkyy myös siellä. Rajaton internet tuntuu hallitsemattomalta emmekä itse aina tiedä mihin säätelyn ja vapauden raja tulisi vetää. Netti on ollut kaupankäynnin alalla edelläkävijä, se on näyttänyt monella alalla tietä uusiin ratkaisuihin ja tapoihin toimia.

Internetissä vapaudet ovat kääntyneet ostajan eduksi. Monia tuotteita on mahdollista kaupata edullisemmin ja tuotevalikoima voi olla huomattavasti laajempi mihin kivijalan kaupalla on mahdollisuus. Tuotevalikoimaa voidaan

beautiful young woman working at home

muuttaa nopeasti toiveiden vaihtuessa. Yli 20 vuotta Pohjoismaissa toiminut Byggmax on hyvä esimerkki miten netti on yhdistetty drive-in kaupan toimintaan. Rakennustarvikkeet ja pihakivet saa tilattua netistä ja hakea lista apunaan tuotteet drive-in liikkeestä. Halutessaan kaiken voi myös tilata netin kautta kotiin. Tänä jos mikä on ostovapausten toteutumista parhaimmillaan!

Netti on toiminut myös tiedon välittäjänä. Erilaiset ihmisoikeusrikkomukset ovat levinneet sosiaalisen median ja eri järjestöjen kautta nopeasti. Sen ovat huomanneet myös monet valtiot, joista kaikki eivät ole mielissään kehityksestä. Samanaikaisesti kun internet monipuolistuu ja laajenee, sananvapauden osalta se kutistuu. Ollaan tilassa, jossa valtioiden ja jopa kansalaisten näkemykset internetin vapauttavasta vaikutuksesta eroavat jyrkästi toisistaan.

Janoamme tietoa ja tapahtumia mutta pelisäännöt netin suhteen ovat monessa mielessä luomatta. Internetiä ja sen toimintaa ei voi sellaisenaan sisällyttää ihmisoikeuksien universaaliin julistukseen vaan sen toiminnasta ja säännöistä päätetään muilla areenoilla.

mts_schema